Dit artikel is voor jou als je helemaal nieuw bent in de wereld van barefoot schoenen.
Waarschijnlijk heb je al wat onderzoek gedaan of ben je net begonnen met informatie inwinnen. Je hebt mogelijk vragen zoals:
Welke schoenen koop ik als eerste?
Waar koop ik barefoot schoenen?
Welk merk barefoot schoenen is geschikt voor mij?
Waar moet ik rekening mee houden bij het overstappen?
Deze vragen ga ik zo uitgebreid voor je beantwoorden aan de hand van 3 stappen.
Voordat je verder leest. Dit is een overzicht van álle tips die ik maar kan bedenken. Mogelijk zal niet alles relevant zijn. Sommige mensen gaan gewoon naar de winkel en kopen een paar barefoot schoenen en anderen hebben langer nodig om een geschikte schoen te vinden.
Stap 1: de voorbereiding
De eerste stap is de voorbereiding op het dragen van barefoot schoenen.
Transitieperiode
Het overstappen naar barefoot schoenen kan gepaard gaan met een overgangsperiode. Je lichaam heeft jaren normaal schoeisel gedragen met een hak, voetbed en/of dikke zool. Zelfs sportschoenen hebben een verhoging bij de hak. Zet je huidige schoenen nog niet te snel in de verkoop, maar houdt rekening met een overgangsperiode waarin je je huidige schoenen en barefoot schoenen draagt. Loop je al vaak op blote voeten en minimaal schoeisel. Dan kan het zijn dat je minder tijd nodig hebt om te wennen aan barefoot schoenen.Geef jezelf de tijd om te wennen zodat je blessures voorkomt door een te snelle overstap.
Overstappen bij voetklachten/voetaandoeningen
Indien je op dit moment in behandeling bent voor een voetaandoening is het aan te raden om de overstap ook te bespreken met jouw arts, fysio - of podotherapeut. Kijk hier voor een lijst met podologen/fysiotherapeuten/trainers die je kunnen helpen bij de overstap naar barefoot schoenen.
Voetentraining
Het dragen van barefoot schoenen is op zichzelf al een training voor je voeten. Daarnaast kun je ook nog je voeten actief gaan trainen, zodat ze sterker en beweeglijker worden. In het boek van Katy Bowman vindt je 20 basisoefeningen, daarnaast kun je ook veel (gratis) oefeningen vinden op Instagram of een cursus volgen via www.voetentraining.nl. Blijf wel goed naar je lichaam luisteren en bouw het trainen rustig op.
Bepalen van je voetlengte en voetvorm
Er zit veel verschil in pasvorm tussen de barefoot merken. Sommige merken zijn breed en anderen zijn smal. Sommige merken zijn geschikt voor een lage wreef en andere merken weer voor een wat hogere wreef. In de voorbereidingsfase kan het dus nuttig zijn om jouw voetlengte en voetvorm te bepalen zodat je gerichter kunt zoeken:
Bepaal de lengte van je voet. Je kunt dit doen door op een papier te gaan staan met je hak tegen de muur. Vervolgens zet je een streepje bij je grote teen. Dan meet je deze afstand vanaf de hak tot de grote teen.
Bepaal de breedte van je voet. Dit kun je op dezelfde manier doen zoals bij de lengte. Deze breedte checker kun je gebruiken om te weten of je voet smal, gemiddeld of breed is.
Bepaal of je een hoge, gemiddelde of lage wreef hebt (het verschil tussen een lage of hoge wreef). Dit is het gedeelte bovenop je voet. Bij een hoge wreef krijg je schoenen vaak niet goed aan. Bij een lage wreef zwem je vaker in je schoenen.
Kijk tot slot eens naar hoe je tenen lopen. De vorm van je voet bepaalt vaak of een schoen wel of niet goed past. Lees meer in: welke barefoot schoen past bij jouw voetvorm
Stap 2: Je eerste paar schoenen kopen
Na de voorbereiding is het tijd voor misschien wel de leukste stap: het kopen van jouw eerste paar barefoot schoenen.
Welke schoen koop je eerst?
Het is aan te raden om met 1 schoen te beginnen en als het goed bevalt kun je jouw collectie steeds verder uitbreiden. Koop nog niet te snel een grote collectie, omdat je voeten en voorkeuren kunnen veranderen. Ik zou adviseren om te starten met een sneaker of een lage schoen/laarsje. Er is veel aanbod op dit gebied en het is vaak wat makkelijker om een passend model te vinden, dan bijvoorbeeld een ballerina of wandelschoen.
Alle barefoot schoenen merken op een rij
Alle barefoot schoenen webshops
Welk merk koop je?
In de voorbereiding heb je inzicht gekregen in jouw voet. Dit maakt het eenvoudiger om te bepalen welke merken bij jouw voet passen. Als je brede voeten hebt kun je smalle merken zoals Vivo Barefoot, Merrell, Zeazoo en Leguano beter links laten liggen. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld kijken naar Aylla Shoes, Ahinsa, Belenka, Bohempia, Freet, Groundies+, Shapen en Lems (Barefoot schoenen voor (zeer) brede voeten).
Welke maat heb je nodig?
Sta ervoor open dat je mogelijk een andere maat nodig hebt. Sommige merken/modellen vallen kleiner of groter. Raadpleeg de maattabel en gebruik jouw opgemeten voetlengte. Reken op ongeveer 0,7-1,5 cm ruimte die je optelt bij je voetlengte.
De extra lengte die je optelt bij jouw voetlengte is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, maar ook van de type schoen. Bij een sandaal wil je minder extra ruimte hebben (zodat je niet te snel struikelt). Bij een wandelschoen wil je meer ruimte als je dikke wintersokken wil dragen. Ik ben zelf van maat 37,5 naar maat 38,5-39 gegaan. Dit komt deels omdat mijn voet is veranderd, maar ook omdat ik nu beter voel dat ik meer ruimte nodig hebt.
Welke zool kies je?
Bij het kopen van jouw eerste paar barefoot schoenen is het ook handig om te bepalen welke zool dikte je gaat dragen. Er zijn verschillende diktes qua zool. Hoe dunner de zool, hoe meer impact het lopen kan hebben op je lichaam. Je kunt als beginner ervoor kiezen om te starten met een barefoot schoen met een iets dikkere zool (barefoot schoenen met een dikkere zool).
Je kunt ook starten met een inlegzooltje voor meer demping, zodat je het lopen kunt afwisselen met en zonder zooltje. Er zijn echter ook mensen die direct overstappen naar een zeer dunne zool. Dit kan dus ook heel persoonlijk zijn.
Waar koop je jouw schoenen?
In een winkel
Als het mogelijk is zou ik je aanraden om te starten in een winkel (zie barefoot winkels in Nederland). Zo kun je verschillende merken en modellen proberen. Houdt er rekening mee dat er nog niet veel fysieke winkels zijn, dus je zult mogelijk een stukje moeten reizen. Ik maak er zelf een dagje uit van met de trein naar Arnhem en neem dan alle tijd om goed te passen of je kunt samen carpoolen.
Webshop
Mocht een winkelbezoek niet mogelijk zijn vanwege de afstand dan kun je schoenen altijd online kopen (alle barefoot webshops). Daarnaast kun je ook direct bij de producent kopen. Let er goed op dat je bij een betrouwbare website koopt (voorkom een aankoop bij een nep barefoot website). De producent heeft meestal een maattabel te beschikking op de website en ook soms een printable (A4) waarop je jouw maat kunt bepalen. Je kunt ook de producent een bericht sturen met advies over de gekozen maat.
Tweedehands
Er zijn veel barefoot schoenen te koop op Vinted, Marktplaats of via de facebook pagina Barefoot schoenen verkoophoek. Koop schoenen bij voorkeur met kopersbescherming, zodat je ze kunt retourneren mochten ze in een slechtere staat zijn dan omschreven.
Vaak wordt het argument aangedragen dat je geen tweedehands schoenen zou moeten kopen omdat de schoen zich al naar de voet heeft gevormd. Bij barefoot schoenen gaat dit argument minder op omdat de schoen zich niet naar je voet vormt. Je kunt wel het zooltje vervangen door een nieuw exemplaar.
Stap 3: Lopen op barefoot schoenen
Je hebt een paar barefoot schoenen gekocht. Nu kun je ze eindelijk gaan dragen, maar voordat je ze direct aantrekt en naar buiten gaat, hierbij nog een aantal tips.
Neem voldoende tijd om te passen
Probeer je nieuw gekochte barefoot schoenen eerst nog even in huis. Loop de trap op, beweeg je voeten en ga even zitten terwijl je de schoenen aanhoudt. Dit geeft je de gelegenheid om in alle rust te voelen of de schoenen echt goed zitten. Houdt jezelf niet voor de gek en bij twijfel: niet doen! Barefoot schoenen zijn prijzig en het is jammer als je ze straks alweer moet verkopen (been there…). Als je merkt dat je dingen tegen jezelf zegt zoals: “misschien worden ze nog breder door het lopen”, dan is dat een teken om het niet te doen. Kijk nog even verder, want er is tegenwoordig heel veel aanbod.
Bouw het dragen rustig op
Het gebeurt weleens dat mensen enthousiast starten met barefoot schoenen en vervolgens last krijgen van een blessure, zoals pijn aan de hak/hiel. Ga dus niet gelijk een lange wandeling maken. Draag ze ook niet te lang op asfalt. Bouw het rustig op. Start eerst met een paar minuutjes en loop elke dag ietsjes langer.
Het kan ook fijn zijn om te starten met lopen op een zachte ondergrond, zoals op het gras of in het bos. Dit heeft minder impact op je gewrichten en spieren dan lopen op een harde ondergrond.
Spierpijn hoort erbij en aan het begin voelt het lopen op asfalt mogelijk ook wat ongemakkelijk (vooral bij een zeer dunne zool). Pijn is echter geen goed teken. Stop dus als je merkt dat je pijn begint te krijgen. Neem wat meer tijd om jezelf te laten wennen aan de schoenen, draag een zooltje voor meer demping en/of start met voetentraining.
Meer tips kun je vinden in het artikel: Hoe wen je aan het dragen van barefoot schoenen.